Działania na rzecz promocji zdrowia
Grudzień
Aktywność fizyczna w czasie nauki zdalnej
Obecnie dużo czasu spędzamy przed komputerem i prowadzimy siedzący tryb życia, co wynika z obecnej sytuacji. Ale spróbujmy znaleźć moment w ciągu dnia na odrobinę aktywności fizycznej, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dowiedzmy się dlaczego ruch jest taki ważny.
Działania na rzecz promocji zdrowia
Listopad
Jesienny koktajl z warzyw i owoców
Zgodnie z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia, należy jeść jak najwięcej warzyw i owoców podczas codziennych posiłków. Powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji, z tego jedną może stanowić szklanka soku. Dzięki temu dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią dawkę energii, witamin, minerałów i błonnika.
Dieta bogata w warzywa i owoce jest niezbędna do właściwego funkcjonowania naszego organizmu, m.in. wspomaga naszą odporność, zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia oraz nowotwory.
W ramach urozmaicenia codziennej diety oraz dbania o własne zdrowie nasi uczniowie w swoich domach przygotowali smakowicie wyglądające koktajle i soki. Zapraszamy do oglądania.
Zachęcamy do urozmaicania swojej diety w warzywa i owoce, zwłaszcza sezonowe, żeby było pysznie i zdrowo.
Dzieci z oddziałów przedszkolnych w ramach Programu Promocji Zdrowia poznawały dziś właściwości odżywcze owoców i warzyw. W roli głównej wystąpiły sezonowe polskie owoce i warzywa: jabłka, gruszki i marchewki. Świeżo wyciskane soki smakowały dzieciom tak bardzo, że nie zostawiły nawet kropelki.
Moje ulubione warzywa i owoce
Jak wiadomo warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Zaleca się spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie.
W związku z realizowaną w październiku tematyką dotyczącą warzyw i owoców uczniowie w ramach podsumowania wiadomości tworzyli lapbooki i plakaty na temat wybranego owocu lub warzywa. Akacja spotkała się z dużym zainteresowaniem wśród uczniów. Dzieci wykazały się dużą kreatywnością, powstały ciekawe prace, które warto obejrzeć.
„Każde dziecko nam to powie, jedzmy warzywa i owoce na zdrowie”.
Wrzesień
Twoje zdrowie w twoich rękach – przypomnienie zasad higieny rąk.
Nasi uczniowie na początku września poznali zasady, których należy przestrzegać w szkole w czasie pandemii, aby chronić zdrowie swoje i innych. Najważniejsze z nich to:
- częste mycie rąk wodą z mydłem oraz dezynfekcja;
- należy pozostać w domu, gdy pojawiają się objawy chorobowe tj. katar, kaszel, gorączka;
- zasłanianie ust podczas kichania;
- nie dotykanie ust, oczu, nosa;
- używanie maseczek;
- używanie tylko własnych przyborów szkolnych;
- spożywanie swojego jedzenia i picia;
- zachowanie dystansu.
Uczniowie przypomnieli sobie jak należy prawidłowo myć ręce, ile czasu i kiedy.
W młodszych klasach dzieci w atrakcyjny sposób uświadomiły sobie znaczenie mycia rąk dla zdrowia - jako ochrona przed zarazkami i wirusami. Wysłuchały wiersza M. Strzałkowskiej „Wirus czyli mydło w dłoń i wirus goń”, opowiadania „ Ola i przyjaciele na tropie zarazka”, obejrzały animację „ Bajka o wirusie”, śpiewały piosenkę i oczywiście ćwiczyły prawidłowe mycie rąk pod czujnym okiem swojej wychowawczyni.
Uczniowie z kl. 3b podczas swoich zajęć praktycznych wykorzystali żółtą farbę, która zastąpiła mydło i zauważyli, że dopiero po minucie ręce zaczynają być całe żółte. Dzięki temu dzieci uświadomiły sobie, że ręce należy myć nieco dłużej i dokładnie, a nie tylko zmoczyć i wytrzeć. Eksperyment był nie tylko pouczający, ale dostarczył też bardzo dużo zabawy.
Międzynarodowy Dzień Kropki
15 września świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Kropki. Dzieci z klas 2b i 2c oraz oddziału przedszkolnego 0b po wysłuchaniu inspirującej książki o Vasthi, przystąpiły do działań plastycznych, których motywem przewodnim była oczywiście kropka.
Często rozmawiamy o zdrowiu, zapominając nieco o swoim samopoczuciu. A to właśnie zdrowie psychiczne, szczególnie w tych trudnych dla nas czasach, jest niezwykle ważne. Pamiętajmy o wyjątkowym przesłaniu „Kropki”. Do wszystkiego dochodzimy krok po kroku. Warto doceniać drobne postępy, bo właśnie one procentują i w przyszłości przeradzają się w wielkie sukcesy.
Najważniejsza jest wiara we własne możliwości oraz wsparcie życzliwych nam osób.
Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania 29.09.2020
Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania obchodzony jest 29 września. Został ogłoszony przez Polską Izbę Książki w 2001 r. Jest znakomitą okazją, aby zaprosić dzieci do świata ciekawych przygód, przyjemności i radości. Czytanie książek jest ciekawą formą spędzania wolnego czasu, daje możliwość zdobywania nowej wiedzy. Rozbudza ciekawość świata oraz wzbogaca słownictwo. Ponadto uczy myślenia, rozwija inteligencję emocjonalną, pamięć i wyobraźnię a głośne czytanie dzieciom to również budowanie silnej więzi emocjonalnej. Warto czytać. Zachęcamy!
Uczniowie i nauczyciele SP1 bardzo chętnie włączyli się w Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania (29.09.2020).
W oddziale 0B pani Joanna Klang czytała fragment swojej ulubionej książki z dzieciństwa pt. „O wróbelku Elemelku” H. Łochockiej.
W klasie IB pani Anna Wojtkowicz przedstawiła fragmenty książki „Plastusiowy pamiętnik” M. Kownackiej, a następnie dzieci lepiły Plastusia z plasteliny.
Uczniowie klas 2C i 3C czytali na forum wybrany fragment ze swojej ulubionej książki, bądź prezentowali książkę.
Na lekcjach języka polskiego w kasach starszych uczniowie czytali:
- klasy siódme: fragment książki pt. "Yellow Bahama w prążki” Ewy Nowak,
- klasa 6B i 6D: fragment „Czerwonej kartki dla Sprężyny” Jacka Podsiadły,
- klasa 6C: fragment książki „Bromba i filozofia” Macieja Wojtyszki.
Tytuły czytanych głośno książek w klasie 4A, 5A i 5B to:
- baśnie Hansa Christiana Andersena („Brzydkie kaczątko”),
- Brandon Mull „Baśniobór”,
- Astrid Lindgren „Pippi Pończoszanka”,
- Alan Alexander Milne „Kubuś Puchatek”,
- J. K. Rowling „Harry Potter i Kamień Filozoficzny”,
- Jadwiga Korczakowska, „Spotkanie nad morzem”,
- David Walliams, „Chłopak w sukience”,
- Roald Dahl „Charlie i fabryka czekolady”,
- Honest Lee, Matthew J. Gilbert, „Pechowa klasa nr 13”.
Pani Katarzyna Stachelska przedstawiła uczniom szczególnie ważne dla niej książki: "Konik Garbusek" Piotra Jerszowa oraz "Cień wiatru" Carlosa Ruiza Zafrona.
Galeria zdjęć znajduję się na stronie szkoły w zakładce Promocja czytelnictwa oraz na stronie szkoły na Facebooku.
Działania na rzecz promocji zdrowia w czasie edukacji zdalnej
Czerwiec
Na platformie edukacyjnej w zakładce „ Świetlica”, „Specjaliści szkolni” oraz szkolnym Facebooku znalazły się publikacje, artykuły, plakaty, filmy edukacyjne dla uczniów, rodziców i nauczycieli. Poruszana tematyka:
https://www.youtube.com/watch?v=6IFZKkybDOY
https://www.youtube.com/watch?v=lP6N9yRnWI8
1. Jedzmy 4-5 posiłków dziennie (najlepiej o tych samych godzinach każdego dnia)
2. Zaczynajmy dzień śniadaniem z najbliższymi.
3. Nie zapominajmy o drugim śniadaniu.
4. Codziennie pijmy co najmniej 3-4 szklanki mleka. Można je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem.
5. Wybierajmy produkty sezonowe, najlepiej lokalne.
6. Komponujmy posiłki tak, aby w każdym było warzywo lub owoc. Zadbajmy o różnorodność – niech na naszych talerzach będzie kolorowo.
7. Kiedy dopada nas niespodziewany głód, sięgajmy po świeże owoce, warzywa, orzechy i pestki.
8. Pijmy dużo wody.
9. Ostatni posiłek zjadajmy 2-3 godziny przed snem.
10. Jedzmy świadomie, w miłej atmosferze, bez pośpiechu, komputera, telewizora i innych „zakłócaczy”.
Dodajmy do tych zasad jeszcze:
Regularną dawkę ruchu (min. 60 minut aktywności fizycznej dla dzieci i min. 30 minut dla osoby dorosłej dziennie), najlepiej na świeżym powietrzu.
Odpowiednią dawkę snu (7-8 godzin dziennie u dorosłych i nawet 11 godzin u młodszych dzieci).
Uśmiech co dnia.
Natomiast w ramach Światowego Dnia Roweru, zachęcanie do aktywności na rowerze po licznych okolicznych śnieżkach rowerowych z piękną przyrodą wokoło z zachowaniem zasad bezpieczeństwa.
Działania na rzecz promocji zdrowia
w czasie edukacji zdalnej
Kwiecień / Maj
Zdrowie na talerzu
Nasi uczniowie w czasie nauki zdalnej nie zapominają o zdrowych nawykach żywieniowych, włączając do swojej diety warzywa bogate w witaminy i minerały. Świadczą o tym przesłane zdjęcia pysznych, zdrowych, i bajecznie kolorowych kanapek. Dziękujemy dzieciom z oddziałów przedszkolnych i kl I –III za podzielenie się swoimi pomysłami.
Zespół ds. promocji zdrowia
Mini ogródki na balkonach i parapetach
Zioła na parapetach i balkonach to nie tylko dekoracja, ale też znakomity dodatek do potraw. W mini ogródkach można odpocząć, nasycić wzrok kolorystyką, powdychać aromaty i poczuć satysfakcję z własnoręcznie wyhodowanych roślin.
Uczniowie naszej szkoły nadesłali zdjęcia z własnych, domowych mini ogródków, które budzą zachwyt. Dziękujemy.
Zespół ds. promocji zdrowia
Na platformie edukacyjnej w zakładce „ Świetlica”, „Specjaliści szkolni” oraz szkolnym Facebooku znalazły się publikacje, artykuły, plakaty, filmy edukacyjne dla uczniów, rodziców i nauczycieli.
1. „6 skoków do naprawdę czystych rąk” – wierszyk - instrukcja dotycząca właściwego mycia rąk.
2. „Bajka wirusie” – jak wytłumaczyć zjawisko epidemii koronawirusa najmłodszym https://www.youtube.com/watch?v=vgOjaF_ZZgg&feature=youtu.be
3. „ Mam tę moc” – o koronawirusie dla dzieci. https://www.youtube.com/watch?v=YGqIwp9RDEo
3. „Koronawirus nam nie straszny” Jak rozmawiać z dzieckiem o koronawirusie.
- Ważne, żeby nie panikować;
- Wspólne ustalenie nowego planu dnia;
- Rozmowa z dzieckiem o lęku;
- Odpowiadanie ze spokojem na pytania;
- Spędzanie z dzieckiem czasu.
4. „ Jak zostać w domu i nie zwariować w czasie pandemii” co jest ważne:
- Rozmowa i wyjaśnienie sytuacji;
- Planowanie dnia , aby był czas na pracę naukę, zabawę, domowe obowiązki;
- Ustalenie zasad wspólnego funkcjonowania;
- Wspólne rytuały, dające poczucie bezpieczeństwa i wzmacniające więzi np. czytanie , posiłki, itp.
5. „Jak radzić sobie ze stresem w czasie pandemii?”
- Przerwa w śledzeniu wiadomości;
- Przyjemne aktywności;
- Wsparcie bliskich;
- Codzienna rutyna
6. Publikacja „ Radzenie sobie ze stresem oraz w trudnych sytuacjach.”
7. „ Higiena online czyli kilka zasad przebywania dzieci i młodzieży przed komputerem”. Według badań dzieci w wieku wczesnoszkolnym nie powinny spędzać w ciągu dnia więcej niż dwie godziny przed ekranem, a dzieci starsze i młodzież – więcej niż cztery godziny. Bardzo ważne są przerwy podczas siedzenia przed ekranem.
8. „Elektroniczne urządzenia zaburzają dziecięcy sen”. Cyfrowe media wpływają negatywnie na długość i jakość snu dzieci.
9. Propozycja założenia ziołowego mini ogródka na balkonie, parapecie. Własnoręcznie wyhodowane zioła lub szczypiorek , to świetny dodatek do kanapek i sałatek.
10. Ruch to zdrowie, zachęcanie do aktywności fizycznej. Ruch i ćwiczenia to najlepsza metoda na dobre samopoczucie i dobrą kondycję. Przykładowe zabawy na dworze i nie tylko Pomysły na zabawy ruchowe w ogrodzie :tor przeszkód, slalom butelkowy, rzucamy do celu, szczudła z puszek, film edukacyjny „ Aktywność fizyczna https://www.youtube.com/watch?v=jgJOS26G1wY
oraz propozycje ćwiczeń rozciągających, wzmacniających, kształtujących właściwą postawę, wyrabiające równowagę. https://memoinfo.pl/strefa-info/cwiczenia
11. Webinar udostępniony przez „Lekkoatletyka dla każdego” pt. „Kolorowy zawrót głowy - rola warzyw i owoców w codziennej diecie.”
12. Zdrowy styl życia i zbilansowana dieta dziecka w filmie edukacyjnym NCEZ i IŻŻ https://www.youtube.com/watch?v=ltr6xhuHvO4
13. Wskazówki dla uczniów „ Jak łagodzić stres w pogoni za dobrymi ocenami”, a oto niektóre z nich;
- Zamknij oczy i wybierz się w podróż
- Posłuchaj muzyki
- Obejrzyj śmieszny filmik
- Napisz do siebie coś miłego
Uczniowie wszystkich klas wzięli udział w spotkaniu ze szkolną panią pielęgniarką. Przypomnieli sobie podstawowe zasady higieny i profilaktyki chorób przenoszonych drogą kropelkową:
1. Chore dzieci powinny zostać w domu.
2. Kichać należy w zgięcie łokcia lub w jednorazową chusteczkę, którą należy natychmiast wyrzucić do kosza.
3. Należy zachować, w miarę możliwości, odległość od innych uczniów.
4. Ręce trzeba myć bardzo dokładnie lub dezynfekować je specjalnymi środkami.
Uczniowie trenowali „na sucho” mycie rąk pod czujnym okiem pani pielęgniarki. Zostali także poinformowani, że na terenie szkoły znajdują się plakaty z powyższymi zasadami
i pojemniki ze środkiem dezynfekującym dłonie.
Agnieszka Laskowska
Działania na rzecz promocji zdrowia w lutym
Nowa, zdrowa zupa w stołówce!
Uczniowie dziś jedli krem z zielonego groszku z płatkami migdałowymi. Byli zaskoczeni jej wyglądem i formą podania, ale zjadali ją ze smakiem.
Degustacja soków 24.02.2020
Dziś gościliśmy przedstawicielkę firmy Sebex, dostawcę owoców i warzyw do naszej szkoły. W spotkaniach udział wzięli uczniowie klas 0-III. Dzieci rozmawiały z panią o tym, czym różnią się świeżo wyciskane soki od tych, które można kupić w sklepach oraz o zasadach zdrowego odżywiania. Następnie każdy mógł spróbować pysznych, właśnie wyciśniętych soków z marchewek i jabłek. Wszystkim bardzo one smakowały!
Ferie to czas wypoczynku, relaksu i zabawy. Jak co roku uczniowie naszej szkoły, tuż przed feriami przypomnieli sobie zasady o których należy pamiętać w czasie zimowego wypoczynku.
Rady dla uczniów:
Baw się bezpiecznie na śniegu, ubieraj się stosownie do pogody;
Przestrzegaj zasad obowiązujących na stokach narciarskich i lodowiskach;
Dbaj o bezpieczeństwo na drodze, przechodź w miejscach do tego wyznaczonych i noś odblaski, abyś był widoczny;
Pamiętaj o podstawowych zasadach higieny i zdrowego odżywiania;
Dbaj o aktywność fizyczną, przebywaj na świeżym powietrzu, kontroluj czas spędzany przed telewizorem, komputerem i telefonem;
Podczas wspólnych wyjazdów, nie oddalaj się od rodziców, opiekunów, bez ich wiedzy
i zgody;
Pamiętaj o zasadzie ograniczonego zaufania w kontaktach z obcymi, niczego od nich nie bierz np. słodyczy, nie podawaj swoich danych, adresu zamieszkania itp.;
W czasie nieobecności rodziców lub opiekunów w domu, nie wpuszczaj nikogo obcego do mieszkania.
Działania na rzecz promocji zdrowia w styczniu
Nasze zdrowie w naszych rękach – o szkodliwości napojów energetyzujących
Napoje energetyzujące stają się coraz bardziej popularne wśród młodzieży, mimo że przeznaczone są dla osób dorosłych. W ramach promocji zdrowia uczniowie klasy VII uczestniczyli w pogadance z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej na temat wpływu „energetyków” na młody organizm. Uczniowie mieli okazję dowiedzieć się, że tego rodzaju napoje zawierają m.in. bardzo dużo cukru oraz kofeiny i na krótko dostarczają energii. Niestety mogą powodować osłabienie organizmu, zmęczenie, znużenie, senność, rozdrażnienie, pogorszenie koncentracji uwagi i problemy żołądkowe.
Warto pomyśleć o własnym zdrowiu przed zakupem „energetyka”.
Higiena rąk jako profilaktyka chorób zakaźnych – spotkanie z pielęgniarką szkolną
W ostatnim tygodniu stycznia szkolna pielęgniarka pani Dorota Tetelewska przeprowadziła we wszystkich klasach pogadankę na temat higieny rąk. Uczniowie przypomnieli sobie dokładny instruktaż właściwego mycia rąk oraz dowiedzieli się kiedy i dlaczego warto je myć, jak ważne jest to dla naszego zdrowia zapobiegając w ten sposób chorobom zakaźnym.
Jak myć ręce? Podstawowe zasady:
- myj ręce ok. 30 sekund,
- rozpocznij od zmoczenia rąk wodą,
- nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni,
- dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni pocierając o siebie rozprostowane dłonie,
- pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków,
- na koniec dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem,
Mycie rąk to prosty i skuteczny sposób by zatrzymać rozprzestrzenianie się zakażeń, pozwala usunąć z powierzchni dłoni m.in. bakterie, wirusy czy grzyby odpowiadające za cały szereg groźnych chorób, jak choćby salmonellę czy grypę. Do „chorób brudnych rąk” zalicza się także biegunki, zatrucia pokarmowe i wirusowe zapalenie wątroby typu A.
Źródło: https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/
Dbam o zdrowy uśmiech – spotkanie ze stomatologiem szkolnym
Uczniów klas I odwiedziła lekarz stomatolog pani Ewelina Musiał, która opowiedziała
o swojej pracy i przeprowadziła pogadankę na temat higieny jamy ustnej. Uczniowie dowiedzieli kiedy i w jaki sposób należy prawidłowo myć zęby, jak ważne jest właściwe odżywianie się, że należy pamiętać o wizytach kontrolnych w gabinecie stomatologicznym.
Podczas spotkania panowała miła atmosfera, dzieci czuły się swobodnie i były bardzo zainteresowane.
Mamy nadzieję, że zdobyta wiedza będzie wykorzystana przez naszych uczniów w praktyce.
Działania na rzecz promocji zdrowia w grudniu
Hałas szkodzi – cisza to zdrowie.
W grudniu w poszczególnych klasach odbyły się zajęcia i pogadanki dotyczące szkodliwości hałasu, przeprowadzone przez wychowawców klas. Uczniowie dowiedzieli się jakie są źródła hałasu, które dźwięki są szkodliwe, jak hałas wpływa na ich zdrowie. Tworzyli hasła dotyczące hałasu i promujące ciszę. Rozmawiali o tym, co sami mogą zrobić, aby w szkole było ciszej.
„Rozmawiajmy ze sobą zamiast krzyczeć”
„Spacerujmy zamiast biegać”
„ Korzystajmy na przerwach z pokoju ciszy i klubu gier planszowych”
Działania na rzecz promocji zdrowia w listopadzie
22 listopada w godz. 17.00 – 19.00 w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne integrujące społeczność szkolną i wzmacniające właściwe postawy prozdrowotne. Cieszyły się one dużym zainteresowaniem, wzięło w nich udział dużo chętnych.
Warsztaty poprowadziła pani Monika Partyka, mama uczennicy z klasy III b.
Dzieci wspólnie z rodzicami przyrządziły owsiankę na mleku ryżowym z jabłkiem prażonym jako dobry pomysł na zdrowe śniadanie oraz skomponowały pyszny, rozgrzewający napar. Były to doskonałe propozycje na jesienną pogodę. W miłej i rodzinnej atmosferze uczestnicy obierali i kroili, wyciskali sok z pomarańczy, mieszali i gotowali bawiąc się przy tym świetnie. Unosząca się wokół woń aromatycznych przypraw zachęcała do degustacji samodzielnie przygotowanego dania.
Dodatkową atrakcją dla dzieci były zagadki wielozmysłowe, lepienie z masy solnej, oraz kolorowanki przygotowane przez nauczycieli z naszej szkoły. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Uczestnicy mogli się przekonać, ze zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne, a gotowanie łatwe i przyjemne. Była zabawa i zdobywanie umiejętności. Nie zabrakło integracji, rozmowy, współpracy oraz planowania i współdziałania.
Kulinarne spotkanie w szkole może być także pomysłem rodzinnego gotowania w domu, jako dobry sposób na wspólne spędzanie wolnego czasu.
Serdeczne podziękowania dla Pani Moniki Partyki za poświęcony czas i duże zaangażowanie w realizację warsztatów.
21 listopada obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Życzliwości, aby podkreślić jak ważna dla każdego człowieka jest: potrzeba szacunku, serdeczności, uśmiechu, stosowania miłych słów i niesienia bezinteresownej pomocy innym.
Na szkolnej gazetce pojawiły się przysłowia na temat życzliwości i uśmiechu. Tego dnia nauczyciele rozmawiali z uczniami na ten temat, zachęcali do okazywania serdeczności
i budowania właściwych relacji rówieśniczych, młodsze dzieci wykonały plakaty.
Na korytarzu stanęło Drzewko Życzliwości, gdzie na przygotowanych kolorowych listkach każdy mógł napisać coś miłego, swoje dobre, pozytywne życzenia i myśli. Chętnych nie brakowało.
Przesłanie akcji było proste: bądźmy dla siebie życzliwi codziennie a nie tylko od święta i pamiętajmy jak bardzo jest to ważne w życiu społecznym.
Działania na rzecz promocji zdrowia w październiku
Święto Chleba
24 października obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Chleba. Uczniowie utrwalili wiedzę o znaczeniu chleba w naszym życiu, poznali wartości odżywcze oraz różne jego rodzaje. Odbyła się degustacja świeżego pieczywa z przyniesionymi przez dzieci dodatkami do smarowania. Uczniowie z kl. I-III zapoznali się z historią chleba, procesem jego wypieku, obejrzeli prezentację „ Jak powstaje chleb?”, po czym samodzielnie przygotowali swoje kanapki. W przygotowanie poczęstunku dla społeczności szkolnej zaangażowali się uczniowie kl. VII.
Dziękujemy Piekarni Wanda za różnorodne świeże pieczywo, Rodzicom za przygotowanie dodatków do chleba.
„Akcja Tornister”
W ramach przeciwdziałania wadom postawy w połowie października rozpoczęliśmy w naszej szkole „Akcję Tornister”. Celem przedsięwzięcia jest uświadomienie uczniom i rodzicom problemu przeciążonych plecaków oraz zmniejszenia tego zjawiska w przyszłości. Na godzinach wychowawczych, poszczególnych edukacjach nauczyciele prowadzą pogadanki, przypominają o możliwości pozostawienia części przyborów i książek w szafkach w szkole. Na korytarzach pojawiły się gazetki informacyjne oraz plakaty. Przez szkolny radiowęzeł podawane są wskazówki dla uczniów:
- jak nosić plecak
- na co zwracać uwagę podczas pakowania
- należy nosić tylko niezbędne rzeczy
- istnieje możliwość pozostawienia części przyborów i książek w szafkach w szkole
- ważne jest zachowanie właściwej postawy podczas siedzenia przy biurku i w ławce
- należy pamiętać o aktywności fizycznej: bieganiu, pływaniu, grze w piłkę, spacerze itp.
Według Głównego Inspektoratu Sanitarnego :
- plecak powinien posiadać ergonomiczną, odpowiednio usztywnioną ściankę przylegającą do pleców, mieć równe, szerokie szelki, których długość umożliwi swobodne wkładanie i zdejmowanie, jednocześnie zapewniając jak najlepsze przyleganie do pleców
- podczas pakowania cięższe rzeczy należy umieścić na dnie, lżejsze wyżej
- plecak należy nosić na obu ramionach
- waga tornistra nie powinna przekraczać 10 – 15% masy ciała dziecka.
Ważne
- zbyt ciężki plecak może powodować niekorzystne, bolesne napięcia w mięśniach i stawach, oraz bóle bioder i kolan
- noszenie nieodpowiedniego plecaka wymusza nieprawidłową postawę – pochylanie sylwetki do przodu, a także bóle w okolicach karku
- nadmierne obciążenie źle wpływa również na ramiona, które są nieprzystosowane do noszenia ciężarów.
Surówka z darów jesieni
Podczas jednej z październikowych lekcji uczniowie klasy II c samodzielnie wykonali jesienne, zdrowe surówki. W tym dniu w sali 17 unosiły się zapachy przyniesionych przez dzieci warzyw i owoców niezbędnych do wykonania surówek bądź sałatek owocowych, w zależności od upodobań kulinarnych. Po umyciu rąk i założeniu fartuszków, uczniowie zamienili się w prawdziwych kucharzy. Wszyscy z wielkim entuzjazmem przystąpili do pracy. Surówki i sałatki smakowały wyśmienicie!
Działania na rzecz promocji zdrowia we wrześniu
Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania
30 września obchodziliśmy w naszej szkole Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania.
W akcji uczestniczyły dzieci z młodszych i starszych klas oraz świetlica szkolna.
Celem spotkania było propagowanie czytania, które m.in. : uczy myślenia, rozwija słownictwo, wyobraźnię, stymuluje rozwój mózgu, ćwiczy koncentrację, rozbudza chęć poznania świata.
Dzieci czytały utwory autorstwa uczniów naszej szkoły z tomiku „ Wiersze na zdrowie"
27 września obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Jabłka.
Celem akcji było propagowanie zdrowego odżywiania i zachęcanie do jedzenia jabłek.
W ciągu tygodnia dzieci poznawały i utrwalały właściwości odżywcze jabłek, przygotowywały prace plastyczne i plakaty, układały rymowanki
Natomiast w tym dniu uczestniczyły w zabawach i konkursach, a zwieńczeniem działań była prezentacja i degustacja potraw z jabłek: szarlotek, jabłeczników, babeczek, racuszków, naleśników, chipsów oraz świeżo wyciskanych soków. Dzieci mogły również chrupać smaczne, świeże, polskie jabłka
Był to pyszny, zdrowy i wesoły dzień.
„Wiersze na zdrowie”
W czerwcu został wydany tomik wierszy o zdrowiu. Autorami są uczniowie
naszej szkoły. Naszym młodym artystom gratulujemy kreatywności, a pozostałych zachęcamy do przeczytania wierszy.
„Szlachetne zdrowie” – promocja zdrowego stylu życia
podczas dnia otwartego 8.06.2019
Podczas dnia otwartego w naszej szkole zaprezentowaliśmy szereg działań promujących postawy prozdrowotne. Odbył się pokaz karate, tańca, można było wziąć udział w zajęciach z jogi, wszystko po to, aby zachęcić do aktywności ruchowej. Przygotowane zostało stoisko, gdzie można było samodzielnie zrobić sobie zdrową i kolorową kanapkę, napić się soku ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw, oraz orzeźwić pyszną lemoniadą z miętą i cytryną. Dużą popularnością cieszyła się kawiarenka Fit Foot. Nie zabrakło też atrakcji na świeżym powietrzu zachęcających do aktywnego spędzania czasu m.in. w kącikach tematycznych: „ Na tropie badacza – doświadczenia i eksperymenty”,
„ Rozgrywki szachowe”, „ Zabawy kolorami”, oraz zrobić coś z niczego czyli kreatywne pomysły na recykling.
Uczniowie mieli także możliwość przećwiczyć udzielanie pierwszej pomocy.
O zdrowie i bezpieczeństwo wszystkich uczestników dbała pani pielęgniarka.
Całość uświetnił występ dzieci ze świetlicy szkolnej, które zaprezentowały kilka piosenek propagujących zdrowy styl życia.
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży
W maju odbyły się spotkania poszczególnych klas z pielęgniarką szkolną, na których omawiana była Piramida Zdrowego Żywienia ze szczególnym uwzględnieniem nowości.
W nowej piramidzie pojawiły się kolejne czynniki związane ze stylem życia, które mają wpływ na zdrowie. Są to: mycie zębów, sen, ograniczenie oglądania telewizji, korzystania z komputerów i innych urządzeń elektronicznych, pomiary wysokości i masy ciała.
Zadaniem dzieci było wykonanie własnej piramidy, co pozwoliło im utrwalić zdobytą wiedzę.
Zdrowie na talerzu
Już od najmłodszych lat uczymy nasze dzieci, aby dbały o swoje zdrowie
i prawidłowo się odżywiały, żeby wiedziały co jedzą i jakie produkty należy spożywać.
W tym celu15 i 17 maja w oddziałach przedszkolnych odbyły się warsztaty kulinarne, w czasie których dzieci przygotowały zdrowe i kolorowe, wiosenne kanapki. Wykorzystały do tego ciemne pieczywo, świeże warzywa, wędliny, jajka i żółty ser. Ważną rolę odegrał również szczypiorek. Kanapki wyglądały smakowicie, wszyscy jedli je z wielkim apetytem. Przedszkolaki poczęstowały także kolegów i koleżanki ze starszych z klas.
Były to wspaniałe zajęcia uczące samodzielności, właściwego zachowania się przy stole i zdrowego odżywiania.
Degustacja soków
W ramach realizacji „Programu dla szkół” przedstawicielka firmy Sebex przeprowadziła we wszystkich klasach pogadanki dotyczące wartości odżywczych warzyw
i owoców oraz ich wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Uczniowie nie mieli problemu z udzielaniem odpowiedzi na stawiane pytania, ponieważ mają doskonałą wiedzę na ten temat. Następnie odbyła się degustacja świeżo wyciskanego soku z marchewki i jabłka.
Niektórym dzieciom tak smakował sok, że prosiły o dokładkę.
Inscenizacja „ Dbam o zdrowie”
W ramach Światowego Dnia Zdrowia dzieci ze świetlicy szkolnej pod kierunkiem
p. Bożeny Wach – Ciszewskiej i p. Marzeny Barcz przygotowały inscenizację słowno – muzyczną „Dbamy o zdrowie” w trzech aktach: „Czystość to zdrowie”, „ Jedz zdrowo, warzywnie i kolorowo”, „ Każdy ci powie, że ruch to zdrowie”.
W pierwszej części poruszona była tematyka codziennej higieny osobistej, odpowiedniej ilości snu oraz właściwego ubioru dostosowanego do pogody.
W kolejnej odsłonie dowiedzieliśmy się, jak ważne jest zdrowe odżywianie dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw
i owoców w codziennym jadłospisie. Trzeciej części mowa była o aktywności , która zapewnia dobra sprawność ruchową i umysłową.
Dzieci podeszły do występu z dużym zaangażowaniem, były uśmiechnięte, radosne
i kolorowo przebrane, publiczność reagowała spontanicznie, włączając się do wspólnego śpiewania. Było zdrowo, wesoło i kolorowo.
Mini ogródki na parapetach
Wraz z nadejściem wiosny uczniowie naszej szkoły postanowili założyć wiosenne ogródki. Jak wiadomo, zioła są znane i stosowane w kuchni od dawna. Poprawiają smak potraw oraz nadają im niepowtarzalny aromat.
Na szkolnych parapetach pojawiły się doniczki z pachnącymi ziołami m.in.: bazylią, majerankiem, rozmarynem, tymiankiem, miętą, koperkiem, pietruszką, czosnkiem i szczypiorkiem.
Po zajęciach poszerzających swoją wiedzę na temat właściwości ziół, dzieci z wielką przyjemnością zabrały się do zakładania własnej hodowli. Napełniały ziemią skrzynki oraz doniczki, potem wysiewały nasiona i wkładały etykietki. Uczniowie będą mogli zaobserwować, jakie warunki potrzebne są do wykiełkowania nasion oraz wzrostu i rozwoju roślin. Dzieci codziennie będą obserwowały i podlewały swoje ogródki.
Prowadzenie hodowli to nie tylko kształtowanie właściwych postaw prozdrowotnych, ale także doskonała lekcja przyrody.
Świeże zioła teraz stanowią dekorację parapetów, a później zagoszczą na talerzach naszych uczniów i będą znakomitym dodatkiem do kanapek.
Hałas szkodzi zdrowiu
15 II 2019 r. odbył się apel dla klas I-III nt „Hałas szkodzi zdrowiu”. Dzieci obejrzały przygotowaną prezentację multimedialną dotyczącą hałasu i jego skutków dla zdrowia.
Hałas powoduje m. in.: uczucie zmęczenia, bóle głowy, trudności z koncentracją uwagi, rozdrażnienie, osłabienie słuchu. Dzieci zgodnie stwierdziły, że hałas podczas przerw nie jest potrzebny, że jednak można mówić ciszej zamiast krzyczeć. Prowadząca spotkanie omówiła również zasady funkcjonowania strefy ciszy dla klas I-III. W czasie dwóch przerw, po 5 i 6 godzinie lekcyjnej w sali nr 20 uczniowie z klas I-III mogą się zrelaksować i odpocząć na przygotowanych pufach. Mają możliwość pograć z kolegami lub koleżankami w zakupione w tym celu gry planszowe lub wyczarować piękne prace plastyczne.
W klasach IV-VI również odbyły się zajęcia i pogadanki dotyczące negatywnego wpływu hałasu na zdrowie przeprowadzone przez wychowawców . Uczniowie z kl. IV-VI także mają możliwość wyciszyć się, odpocząć, lub pograć w gry planszowe w sali nr 9, po 5 i 6 godzinie lekcyjnej.
Po zdobyciu wiedzy o szkodliwości hałasu i sposobach jego ograniczenia, dzieci przygotowały plakaty, które pojawiły się na szkolnych korytarzach i cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Wspólnie postarajmy się, aby w naszej szkole było ciszej!
Pamiętaj! Hałas szkodzi zdrowiu!
Szkolna książka kucharską
Zdrowe odżywianie ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, nasze samopoczucie oraz zdolność do nauki. W ramach promowania zdrowego stylu życia zachęciliśmy naszych uczniów do podzielenia się z innymi przepisami na ulubione, zdrowe i smaczne potrawy. Przez cały luty zbieraliśmy od naszych dzieci propozycje na zdrowe posiłki i stworzyliśmy szkolną książkę kucharską. Znajdują się tam zdrowe desery, dania obiadowe i pyszne śniadania.
Dziękujemy wszystkim uczniom i wychowawcom za pomoc w przygotowaniu książki ze zdrowymi potrawami.
Zapraszamy do szkolnej biblioteki, gdzie będzie można zapoznać się z pięknie ilustrowaną książką kucharską ze zdrowymi przepisami naszych uczniów.
Bezpieczne zabawy zimowe
Zimą, kiedy śnieg za oknami, każde dziecko z ochotą bawi się na dworze. Aby zabawy były bezpieczne należy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Uczniowie z klas I-III przed feriami zapoznali się z nimi podczas prezentacji multimedialnej „Bezpieczne ferie zimowe”.
Dzieci z klasy 1c podczas zajęć z edukacji polonistycznej ułożyły „Rady Pani Zimy”
i wykonały prace plastyczne ukazujące bezpieczne zabawy zimowe.
Pani Zima radzi:
1. Zjeżdżaj na sankach z dala od ruchliwych ulic.
2. Nie ślizgaj się po zamarzniętych rzekach i jeziorach.
3. Nie rzucaj śnieżkami w twarz kolegi.
4. Nie lep twardych kul śniegowych.
5. Pamiętaj o odpowiednim ubiorze podczas zabaw zimowych.
Czy wiesz, co jesz? – warsztaty w świetlicy szkolnej
Jaką ilość cukru albo soli może zjeść dziecko w ciągu dnia? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła nam pani Nina Wojtyra, mama Zuzanny z klasy 1b. Pani Nina poprowadziła warsztaty zdrowego odżywiania dla uczniów w świetlicy szkolnej. Dzieci zobaczyły, jakie ilości cukru zawierają tak lubiane przez nich batoniki, soczki, ciasteczka. A wszystkie te produkty znajdowały się w ich własnych śniadaniówkach. Spotkanie przebiegało w bardzo miłej atmosferze.
Pani Nina obiecała wrócić wkrótce, aby poprowadzić kolejne warsztaty. Nauczy dzieci przygotowywać zdrowe przekąski i słodycze. Wszyscy liczą na bardzo smaczne spotkanie.
Spotkanie z dietetykiem
W klasach 0 – VI rozpoczął się cykl spotkań z dietetykiem, panią Sylwią Ciechomską. Pani dietetyk w bardzo ciekawy sposób mówi o zdrowym odżywianiu. Omawia piramidę zdrowego żywienia. Zwraca uwagę na to, jak ważne jest dla dzieci w wieku szkolnym śniadanie. Podkreśla walory odżywcze warzyw i owoców, które mogą również stanowić II śniadanie zjadane w szkole. Zaznacza również jak szkodliwe jest nadużywanie cukru i soli w codziennym żywieniu. Mówi także o tym, że niewłaściwe odżywianie może wywoływać różne choroby. Przypomina, że zdrowy styl życia to nie tylko zdrowe odżywianie, ale także ruch na świeżym powietrzu, sport, wietrzenie pomieszczeń i higiena osobista.
Na zakończenie spotkania dzieci wykonują plakat utrwalający zdobytą wiedzę oraz odbywa się degustacja zdrowych soków.
W tym roku szkolnym wszystkie klasy 1-3 przystąpiły do programu edukacyjnego: Śniadanie Daje Moc.
Patronat honorowy programu: Ministerstwo Edukacji Narodowej
W utworzonych w klasach 1-3 Klubach Śniadanie Daje Moc podczas zajęć edukacyjnych uczniowie zdobywają cenne informacje, w oparciu o 12 zasad zdrowego odżywiania, podkreślających ważną rolę prawidłowego żywienia w codziennym życiu.
8 listopada to „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania”, z tej okazji każda klasa 1-3 zorganizowała z pomocą rodziców wspólne drugie śniadanie. Dzieci samodzielnie pod kierunkiem nauczyciela wykonały pyszne, kolorowe kanapki oraz zdrową przekąskę-szaszłyki owocowe. Uczniowie wykazali się dużą samodzielnością i wiedzą na temat wartości odżywczych przyniesionych produktów. Apetyty wszystkim dopisywały, a kanapki
i szaszłyki szybko znikały z półmisków.
Zdrowa przekąska? Lubię to!
Od połowy października trwa w świetlicy akcja promująca spożywanie surowych warzyw i owoców, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Spożywane na surowo zachowują najwyższą wartość odżywczą. Naszym uczniom bardzo smakują: marchewki, winogrona, jabłka, banany.
Smakowite oraz zdrowe warzywa i owoce znikają w mgnieniu oka :)
Sponsorami akcji są rodzice.
ŚWIĘTO JABŁKA I MARCHEWKI
Od 13 do 23 listopada 2018 r. w naszej szkole obchodziliśmy „Święto jabłka i
marchewki”. Po raz kolejny zachęcaliśmy społeczność szkolną do propagowania zdrowego odżywiania się, a przede wszystkim zmiany nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie i zachęcenie do codziennego spożywania jabłek i marchewki.
Przygotowania do obchodów święta jabłka i marchewki rozpoczęliśmy już
13 listopada, poprzez przygotowanie emblematów z odpowiednim symbolem. Następnie
każda klasa przygotowywała plakaty - „Marchewka z humorem” i „Święto jabłka” oraz ulotki prezentujące walory smakowe i zdrowotne marchewki i jabłka. Pomysłowość i kreatywność poszczególnych oddziałów była imponująca. Poza tym wychowawcy na zajęciach zachęcali swoich podopiecznych do spożywania jak największej ilości warzyw i owoców w swojej codziennej diecie.
Finał obchodów „Święta jabłka i marchewki” nastąpił 23 listopada . W tym dniu
społeczność szkolna zebrała się na dolnym holu, aby uczestniczyć w ciekawym wydarzeniu.
Każdy z uczniów przyszedł do szkoły ubrany w kolorach jabłek lub marchewki z
emblematem tego owocu lub warzywa. Każda klasa przygotowała „Marchewkowo –
jabłkowe pychotki”, czyli zdrowe potrawy z jabłek lub marchewki, eksponując je na swoim
stoisku. Przyrządzone potrawy były bardzo różnorodne, uczniowie wykazali się dużą
inwencją twórczą, a przede wszystkim zdolnościami kulinarnymi oraz wiedzą
o prozdrowotnych zaletach owoców i warzyw. Na stołach, kramikach stały pyszne
jabłeczniki, ciasta marchewkowe, surówki z jabłka i marchwi, owocowe szaszłyki, ciasteczka z tartymi jabłkami, placuszki z marchewki, marmolady, suszone, pieczone jabłka oraz soki owocowe i warzywne. Ciekawe informacje o dobroczynnych właściwościach warzyw i owoców zawierały transparenty przygotowane przez każdą klasę. Rywalizacji nie było końca, słychać było okrzyki, w których uczniowie zachęcali do dostarczania, naszym organizmom witamin, poprzez spożywanie warzyw i owoców. Na koniec wszyscy przystąpili do degustacji smacznych i zdrowych potraw. Poza tym uczniowie klas szóstych przygotowali „jabłkomaty”, w których to znajdowały się pyszne, świeże polskie jabłka. Myślimy, że tydzień ten minął w „smakowitej” atmosferze i dostarczył uczniom miłych wrażeń oraz witamin ukrytych w jabłkach i marchewce.
Wszystkie podejmowane działania dostarczyły dzieciom wiele radości, a jednocześnie
zwróciły uwagę na korzyści wynikające ze spożywania warzyw i owoców.
zespół ds. szkoły promującej zdrowie
Dzień Uśmiechu
W piątek 5 października obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Uśmiechu. Motto tego dnia brzmiało „ Śmiech to zdrowie”. Dzieci z klas I –III wręczały starszym kolegom oraz pracownikom szkoły znaczki z uśmiechniętą buźką a przez szkolny radiowęzeł zachęcały do uśmiechu.
„Mały czy duży niech zawsze pamięta, aby jego buzia była zawsze uśmiechnięta”. Warto się śmiać i zarażać śmiechem innych. Śmiech to zdrowie.
Warsztaty mycia rąk
W ramach obchodów Światowego Dnia Mycia Rąk szkolna pielęgniarka p. Dorota Tetelewska przeprowadziła w młodszych klasach zajęcia w trakcie których dzieci zdobyły wiedzę na temat zarazków i bakterii znajdujących się na brudnych rękach, oraz jak ważna jest higiena dłoni dla zdrowia. Przypomniały sobie w jakich sytuacjach szczególnie należy dbać o czystość rąk. Wysłuchały opowiadania pt. „ Ella i przyjaciele na tropie zarazka.” Fredika von der Lee. Po części teoretycznej odbyły się warsztaty prawidłowego mycia rąk z wykorzystaniem mydła i wody. W łazienkach pojawiła się również instrukcja jak należy dokładnie myć dłonie. Dzięki temu dzieci na pewno będą wiedziały jak ważne jest higiena rąk i jak w najprostszy sposób można zapobiegać chorobom.
Spotkanie ze stomatologiem
29 października uczniowie kl. I – III uczestniczyli w spotkaniu ze szkolnym stomatologiem. Dzieci dowiedziały się jak ważna jest codzienna higiena jamy ustnej, regularne wizyty u stomatologa oraz właściwe odżywianie.Ponadto dzieci poznały zasady właściwego dbania o zęby: jak często i jak długo należy myć zęby, kiedy wymienić szczoteczkę i jak prawidłowo szczotkować. Na specjalnym modelu dzieci zobaczyły jak prawidłowo trzymać szczoteczkę i jakie ruchy należy wykonywać aby zęby lśniły czystością. Wszyscy z uwagą słuchali cennych rad , które z pewnością będą wykorzystywali w codziennym dbaniu o zdrowy uśmiech.
Lekcja ratownictwa
W 30 października w poszczególnych klasach odbyły się spotkania z ratownikami medycznymi z Ochotniczej Straży Pożarnej w Józefowie. Podczas zajęć uczniowie mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat bezpieczeństwa i zasad udzielania pierwszej pomocy. Dzieci uczyły się jak sprawdzić przytomność osoby poszkodowanej i w jaki sposób można komuś pomóc zanim przyjedzie pogotowie ratunkowe. Zapoznały się z działaniem defibrylatora. Ważnym elementem zajęć było praktyczne udzielanie pierwszej pomocy z użyciem fantomów. Zajęcia uzmysłowiły uczniom jak można uratować ludzkie życie, ale należy także pamiętać o własnym bezpieczeństwie.
Czytanie młodszym kolegom i koleżankom
27 września w ramach akcji promującej zdrowie uczniowie z kl. IVa i Vd czytali młodszym kolegom i koleżankom z kl. 0 - III wiersze o zdrowiu. Było to również nawiązanie do akcji „Cała Polska czyta dzieciom. Mogliśmy usłyszeć m.in. „ Dla każdego coś zdrowego”, S. Karaszewski, „ Zdrowe odżywianie” M. Pyżanowska, J. Gajda, „ Witaminowe abecadło” S. Karaszewski, „ Czystość to zdrowie”, I. Salach, „ Recepta na zdrowie” w. Pyrcz. Dzieci rozwiązywały zagadki dotyczące zdrowego odżywiania i dbania o zdrowie. Chętnie odpowiadały na pytania, dobrze się przy tym bawiąc a przy okazji utrwalały sobie wiadomości o tym jak żyć zdrowo i o zdrowie dbać. Nie zabrakło też zdrowego poczęstunku w postaci suszonych owoców.
Warzywne kukiełki
Wszyscy wiemy, że warzywa są bogatym źródłem witamin i warto je zjadać, jednocześnie można je wykorzystać do świetnej zabawy, co udowodniły dzieci z klas I. Wykazując się dużą wyobraźnią i pomysłowością uczniowie przemienili przyniesione warzywa w różne zwierzęta i kukiełki, które później wykorzystali tworząc warzywny teatrzyk. Zajęcia poprzedzone były pogadanką poszerzającą wiedzę dotyczącą wartości odżywczych i zdrowotnych warzyw. Była też okazja do schrupania marchewki .
Wspólne drugie śniadanie
Uczniowie naszej szkoły wspólnie z nauczycielami spożywają II śniadanie podczas przerwy śniadaniowej. Również dzieci przebywające na świetlicy oraz w oddziałach przedszkolnych mają czas na wspólne II śniadanie. Dzieci mają szansę nie tylko uzupełnić zapasy energii niezbędnej do nauki, ale także wytworzyć nawyk spożywania drugiego posiłku, o stałej porze, jedzonego wspólnie z innymi. Wiemy, że regularne spożywanie posiłków nie tylko pomaga utrzymać odpowiedni poziom energii, koncentracji i dobrego samopoczucia ale także zapobiega przejadaniu się i sięganiu po mniej korzystne dla zdrowia przekąski.
„Program dla szkół”
Udział w „Programie dla szkół” - jest to unijny program polegający na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. To kontynuacja dotychczasowych programów „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie. Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak.